24-01-06

Chimpansees

Chimpansees lijken meer op mensen dan op apen

 
Chimpansees hebben meer gemeen met de mens dan met andere apen, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Een andere studie toont dan weer dat die andere grote aap, de orang-oetan, met uitsterven bedreigd is door toedoen van de mens.

De wetenschappers beweren dat ze genetisch bewijs hebben dat mensapen meer gemeen hebben met mensen dan met andere apen. Dokter Soojin Yi en collega’s onderzochten daarvoor de mutaties in het DNA van de apen. “Vreemd genoeg evolueren chimpansees en mensen trager dan gorilla’s en orang oetans,” aldus Yi.

Generatiekloof
Het DNA van de chimpansee komt voor 96 procent overeen met dat van de mens. Het team van Yi onderzocht enkele specifieke genen en vergeleek de verschillen tussen de twee soorten. Het grootste en meest merkbare verschil is het verouderingsproces bij de mens.

“Mensen doen er twee keer zo lang over om de volwassen leeftijd te bereiken dan chimpansees en gorilla’s, ook de zwangerschap bij mensen duurt dubbel zo lang. Wel leven we langer dan onze vierhandige familieleden. En ondanks de nauwe verwantschap met de grote apen, zijn veel aapsoorten, zoals de chimpansee, gorilla en orang-oetan met uitsterven bedreigd, blijkt uit een studie van Cardiff University.

Orang-oetan sterft uit
“Voor het eerst is de vermindering van het aantal orang-oetans uitgebreid in kaart gebracht, met behulp van genetische informatie,” zegt wetenschapper Goossens. De onderzoekers verzamelden stalen van haar en uitwerpselen van minstens 200 grote apen in de bossen van Sabah, een provincie in Maleisië. Het genetische patroon wijst uit dat er nu minder apen zijn dan voorheen.

“De studie toont aan dat, als er niets veranderd, de orang-oetans in het gebied met uitsterven bedreigd zijn. Vooral de plantages en het omkappen van bomen in het woongebied van de apen zijn hier de oorzaak van.”

16:36 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.